Eveniment

Educatia propune meditatii la scoala, platite de stat, si scoli conduse de manageri

Educatia propune meditatii la scoala, platite de stat, si scoli conduse de manageri

Calin Popescu-Tariceanu, premierul Romaniei: Daca exista acest sistem paralel, inseamna ca lucrurile nu functioneaza. Vreau sa aveti in vedere (adresandu-se ministrului educatiei - n.r.) aceasta problema deranjanta si periculoasa a sistemului de meditatii.

18.12.2007, 18:33 97

Meditatiile, adica ore speciale in care profesorul se va afla la dispozitia elevilor, vor fi platite de stat si vor fi organizate in cadrul institutiilor de invatamant, potrivit prevederilor cuprinse in pachetul de legi in domeniul educatiei lansat ieri spre dezbatere publica de ministrul Cristian Adomnitei.
"Am propus in pachetul de legi plata cu ora pentru activitatile de after-school (dupa scoala - n.r.) organizate pentru elevii din sistemul preuniversitar", a declarat pentru ZF Megdonia Paunescu, director in directia de management si programe educationale din Ministerul Educatiei.
In Statele Unite, aceasta este o practica frecventa, fiind prima mare diferenta fata de sistemul din Romania pe care o observa studentii care merg la doctorate in SUA.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut ministrului educatiei sa rezolve problema "deranjanta si periculoasa" a sistemului de meditatii in invatamant, aratand ca nu este corect si deontologic ca profesorii sa predea ulterior elevilor lectii in particular.
"Daca exista acest sistem paralel, inseamna ca lucrurile nu functioneaza. Vreau sa aveti in vedere aceasta problema deranjanta si periculoasa a sistemului de meditatii", a declarat Tariceanu, citat de Mediafax, la lansarea noului pachet de legi in invatamant. Pe de alta parte, ministrul educatiei a spus ca nu crede ca sistemul de meditatii ar putea disparea complet din sistem.
"Atacand si latura mai putin morala a celor care fac meditatii acolo unde nu este nevoie si neputand lucra acolo unde parintii isi doresc pentru copiii lor un surplus de educatie, nu cred ca este ne-etic si nici nu cred ca ar putea disparea definitiv din educatie", a spus Adomnitei.
Directorul din cadrul ministerului a precizat ca este aproape imposibil de estimat la cat ajunge valoarea pietei meditatiilor, intrucat "foarte multi profesori nu platesc taxe". "Am introdus in pachetul de legi un cod deontologic pentru cadrele didactice, dar ramane de vazut daca va fi aprobat", a precizat Paunescu.
Profesorii justifica sistemul meditatiilor prin salariile mult sub media pe economie si prin neglijarea educatiei de catre stat la alocarea fondurilor bugetare.
Salariul mediu net in invatamant era de 1.200 de lei in octombrie 2007, fata de 1.877 de lei in administratie.
Un profesor debutant castiga 800-900 de lei net pe luna, in timp ce un agent din Ministerul de Interne castiga peste 1.500 de lei, iar un ofiter debutant peste 3.000 de lei.
In prezent, in sistemul de invatamant preuniversitar, inclusiv in institutiile de invatamant postliceal, invata circa 3 milioane de elevi, in timp ce numarul cadrelor didactice este de 300.000.
Pretul mediu al unei sedinte de meditatii de doua ore variaza intre 25 si 65 de lei (intre 7 si 20 de euro). In conditiile in care un elev face meditatii la o singura materie, cel putin o data pe saptamana, si este valabila estimarea ca mai bine de jumatate dintre elevi apeleaza la pregatire suplimentara pentru examene de capacitate, bacalaureat sau admitere la facultate, valoarea pietei meditatiilor ar putea ajunge la 200 de milioane de euro.
Mai mult, daca un profesor face patru sedinte de meditatii intr-o saptamana cu cate un elev, poate castiga intre 30 si 80 de euro in plus pe luna.
In invatamantul american, spre exemplu, exista un sistem de meditatii organizate dupa terminarea orelor de scoala in cadrul carora profesorii trebuie sa stea intre anumite ore la dispozitia elevilor.
In legislatia romaneasca in vigoare exista prevederea potrivit careia managementul fiecarei scoli poate decide, la solicitarea elevilor, numarul de ore de pregatire in afara orelor de curs.
"Cadrele didactice nu au doar obligatia indeplinirii numarului de ore didactice, ci si, in completare, alte ore pana la numarul de 40 de ore pe saptamana stabilit in codul muncii", a precizat directoarea din Ministerul Educatiei.
Cristian Adomnitei sustine ca unitatile de invatamant nu trebuie conduse de profesori, ci de manageri, asa cum se intampla si in alte domenii de activitate, iar acestia nu trebuie sa stea "la ore", ci sa se ocupe strict de activitatea scolii.
Pachetul de legi din educatie va ramane in dezbatere publica pana in 17 februarie, dupa care proiectul va intra in dezbatere parlamentara pentru a fi aprobat.

Ce aduce nou pachetul de legi din educatie:

Invatamantul obligatoriu se va extinde de la 10 la 13 ani, incepand cu educatia timpurie de la 3 ani.
Finantarea in invatamantul preuniversitar se va face in functie de numarul de elevi si va fi stabilita anual prin hotarare de guvern.
Va fi infiintat un registru unic matricol al studentului, pentru a exista o evidenta a tinerilor cuprinsi in sistem.
Profesorii cu performante deosebite vor putea fi platiti suplimentar, din fondurile scolii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO